Podłączenie przekaźnika Aqara T2 zamiast BIS-411

Dzień dobry
Mam taki mały problem, wprowadziłem się do nowego domu i chciałem zrobić automatyzację świateł w nim. Mając na stanie parę przekaźników Aqara T1 mówię zamontuję w puszkach od włączników świateł i problem z głowy. Rozkręcam włącznik jeden, drugi, trzeci i moim oczom ukazały się tylko przewody ethernet.
O grozo lecę do rozdzielni patrzę są skrętki podłączone do przekaźników BIS-411. Teraz pytanie jak mam podłączyć prawidłowo te przewody ethernet od włączników do aqary T2.
Podłączyłem wcześniej tak odłączyłem wszystko od tych BIS czyli zasilanie L oraz Neutralny N i wszystkie przewody ethernet, BIS jest martwy.
Podłączyłem do aqary T2 tak:
L oraz N oraz robię most na LIN/LOUT
L1 przewód do żarówki naprzyklad od garażu
L2 przewód do żarówki pralnia
S1 skrętka ethernet z włącznika z garażu.
S2 skrętka ethernet z włącznika prania.
COM tutaj ciągnę przewód jeden z wago gdzie mam wszystkie razem wpięte przewody we wago powrót.
I wszystko działa tylko jest problem bo jest na tych przewodach 23OV z COM i na włącznikach, jest to niebezpieczne dla tego typu przewodów zasilanie. Da radę to jakoś zmienić ??? Żeby było napięcie chociaż 24V lub 30V

1 Like

Z tego co kojarzę to jedyna opcja, aby COM, S1 i S2 były pod “bezpiecznym” napięciem to dry contact mode. Wtedy do T2 mógłbyś podprowadzić bezpieczne napięcie (T2 obsługuje 100-250V AC lub 24-30 DC, raczej pewnie interesuje Cię podpięcie DC pod L i N), a żarówki byłyby nadal pod 230V.

Tak wygląda schemat podłączenia według instrukcji

2 Likes

Hello, welcome to the forum. There is no simple solution to your question. If you use 24 volts, then s1, s2 com DO NOT WORK, this is the T2 design. You need an intermediate relay with a 24 volt transformer to supply safe voltage. The BEST option for you is to switch the relay and use the Aqara wireless switch, that’s how I did it. The advantage is that it is safe and the switch can be installed where it is most convenient for you. You can also have two single ones that will be in separate places (garage, bathroom).

1 Like

Do you know why the manual normally shows connection to the S1, S2 and COM in the dry contact mode? The schematics show that you can supply the DC to L and N.

Is it related to the note on the next page?

2 Likes

Hello, the dry contact mode works regardless of the supply voltage (-/+25÷~220), the connection contacts are the same for both types of voltages.
The peculiarity is that at +/-24 volts control via S1, S2, com does not work.

By the way, here I did a detailed review of the T2 relay. Rele T2, let's talk about it again

3 Likes

Thanks, that’s a really important remark about T2 then

2 Likes

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Ale za dużo mam włączników do świateł żeby kupować włączniki Aqara bezprzewodowe.
To może tak by się sprawę rozwiązało :

Zasilacz Mean Well HDR-30-24 24VDC 1,5A

Przekaźnik Coupling relay with screw connections 1We 6A 24VDC

1. Obwód niskiego napięcia (Włączniki)
  • Zasilacz: Podłącz 230V do wejścia zasilacza Mean Well (L, N).
  • Skrętka: Wyjście +24V z zasilacza podłącz do jednej z żył skrętki biegnącej do włącznika na ścianie.
  • Włącznik: Powrót z włącznika (druga żyła skrętki) podłącz do zacisku cewki przekaźnika sprzęgającego (zazwyczaj oznaczonego jako A1).
  • Zamknięcie obwodu: Zacisk A2 przekaźnika połącz z wyjściem -V (GND) zasilacza Mean Well.
  1. Obwód sterowania Aqara T2
  • Zasilanie modułu: Aqara T2 musi być zasilana standardowo (L i N z sieci 230V).
  • Styki przekaźnika: Wykorzystaj styki bezpotencjałowe przekaźnika sprzęgającego (zaciski 11 i 14 lub 11 i 12 w zależności od modelu).
  • Połączenie z Aqara: Jeden styk przekaźnika (np. 11) podłącz do terminala COM w module Aqara T2, a drugi (np. 14) do terminala S1.

[image]CSB - Centrum Systemów Bezpieczeństwa +1

Ważne uwagi techniczne

• Liczba przekaźników: Jeśli chcesz sterować dwoma kanałami (dwie lampy z dwóch przycisków), potrzebujesz dwóch przekaźników sprzęgających – po jednym na każdy kanał (S1 i S2).
  • Typ włącznika: W aplikacji Aqara Home ustaw typ przełącznika na “Momentary” (przycisk dzwonkowy), jeśli używasz przycisków monostabilnych.
  • Zworka LIN/LOUT: Jeśli sterujesz światłem 230V, czerwona zworka na module Aqara T2 powinna pozostać na swoim miejscu (tryb “Wet Contact” dla wyjść L1/L2).

Dzięki takiemu połączeniu, naciśnięcie przycisku na ścianie aktywuje cewkę przekaźnika 24V, który “klika” i zwiera wejście w module Aqara, nie wprowadzając niebezpiecznego napięcia na Twoją instalację ethernetową

1 Like

Może się udać?? Czy raczej nie.
ChatGPT podsunął mi takie rozwiązanie.

1 Like

Hello, there is no need to rely on AI, it can advise nonsense that will disable T2. I am writing from my experience. It is better to write your extended problem here and we will advise you without losing equipment.

1 Like

Więc się pytam, czy jest możliwość zastosowania takiego obejścia. Bo nie chce kupować dodatkowych włączników bezprzewodowych bo za dużo ich wyjdzie żeby teraz wszystko pozamieniać i to byłoby bardzo kosztowne.
W samej kuchni do jednego światła mam 4 włączniki nie liczy innych pozycji.
Więc wolałbym użyć przekaźnika i podpiąć się pod instalacje w szafie gdzie wychodzą mi już żyły od włączników i świateł. Żeby nie skrętka gdzie jest wpuszczona jest problemu bym nie miał.
Więc proszę o pomoc.
Zasilacz już mam kupiony jutro na próbę mają przyjść przekaźniki narazie dwa.
Zapomniałem dodać że włączniki ścienne mam dzwonkowe + instalacja skrętka ethernet.

Hello, I had an idea. Twisted pair withstands 44-57 Volts (PoE). Try to start the relay from this voltage and check if the S1, S2, COM contact on the On/Off relay will work. If it starts then you are using a safe voltage that the twisted pair can withstand. Make dry contacts on T2 where you supply power to the lamps.

1 Like

To czyli zasilacz musi być który poda 44-57 Volts (PoE) ??

Not necessarily, I’m talking about the allowable voltage for twisted pair.

1 Like

No właśnie nie wiem co za magik to montował bo nawet jak jest teraz na BIS-411 napięcie na włącznikach jest 160V to i tak za dużo dla takiej instalacji. Właściciel chyba domu chciał tanio instalacje zrobić i przyoszczędziłem na przewodach.

Ale mówisz nie koniecznie zasilacz ( tak mi translator tłumaczy ) to jak nie zasilacz to skąd mam wziąć takie zasilanie ?? Żeby podłączyć do Aqara T2

Mógłbyś mi jakiś schemat na rysować dokładnie jak to spiąć, bo nie ukrywam że na elektryce to średnio się znam.

To jest zasilacz jaki posiadam, ale chyba będzie za mały.

The power supply is needed!

I would do this, buy a “dumb” relay for 24 volts (you have such a voltage) and connect the relay contacts to S1, com. I powered the relay from your power supply, through a switch on the wall (twisted pair). I connected the T2 relay (L, N) from 220 to the lamps. The process of operation is as follows - the switch on the wall was turned on, voltage was applied to the “dumb” relay, the contacts of the “dumb” relay were connected to S1, com on the T2 relay.

1 Like

My thoughts.

Perhaps the previous owner installed a twisted pair (shielded) in order to remove parasitic currents that trigger the spontaneous On/Off of the smart switch. Considering that the current passing through the twisted pair is very small (S1,com switching), I would leave everything as it is and not change anything.
Once again, this is my vision, I understand that there is no 220 volt voltage going through the twisted pair.
The decision is yours.

1 Like

gafich10, bo jestem Polakiem i wiesz translator dziwnie tłumaczy, pewnie tak jak i tobie mój język na Angielski.

Więc muszę podłączyć coś w podobie co mi ChatGPT wygenerował ??? Dobrze zrozumiałem Ciebie ???